Krajský parlament v Prešove odvolal z funkcie riaditeľa DJZ

24.06.2004 Celý región

Členovia Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v závere 20. riadneho zasadnutia v Prešove 22. júna odvolali s okamžitou platnosťou z funkcie r...
Členovia Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v závere 20. riadneho zasadnutia v Prešove 22. júna odvolali s okamžitou platnosťou z funkcie riaditeľa Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove Pavla Kovaľa.

Stalo sa tak až v bode Rôzne, keď odznela správa hlavného kontrolóra PSK Vladimíra Fedorka o vykonaní kontroly v DJZ na základe jedného anonymu. Návrh na odvolanie dal riaditeľ Úradu PSK Alexander Ernst a za bolo 32 poslancov z celkového počtu 60 členov parlamentu.
Kovaľ v tom čase už na rokovaní nebol, zúčastnil sa len na tej jeho časti na poludnie, keď poslanci prerokovali a vzali na vedomie návrh Stratégie udržateľného rozvoja kultúrnych zariadení PSK. Dokonca ani v programe zasadnutia, ktorý poslanci schválili žiadne vyslovovanie nedôvery riaditeľovi DJZ nebolo.
Poslanci nepoverili nikoho druhého výkonom funkcie riaditeľa DJZ. Chudík po skončení rokovania povedal, že momentálne nevie povedať, koho poverí. Urobí tak na tlačovej konferencii v stredu 23. júna. \"Najradšej by som bol, keby to bol niekto z DJZ, ak nie, tak buď vedúca odboru kultúry alebo niekto z odboru financií, \" povedal.
Chudík na margo rozhodnutia poslancov povedal, že Kovaľ porušil zákony, ako zistila kontrola, ale najviac sa mu nepáčilo to, že riaditeľ DJZ začal útočiť na svojho zriaďovateľa. \"Ide o vážny precedens, keby sa to tak nechalo, tak by nastala veľká anarchia, \" povedal.
Ani Chudík a ani Ernst nepodajú trestné oznámenie na Kovaľa za porušenie zákona.
Kovaľ v reakcii na rozhodnutie parlamentu povedal, že čakal svoje odvolanie. Podľa neho sa len hľadal \"obetavý poslanec\", nakoniec sa našiel v osobe riaditeľa úradu PSK. Odvolanie berie v pokoji, lebo vie sa aj ináč uživiť. \"Výsledky kontroly považujem stále za vecne nepodložené, \" dodal. Kovaľ nevedel povedať na margo pravidiel, aké fungujú pri odvolávaní riaditeľov v pôsobnosti PSK, či bol odvolaný \"ako sa patrí\". Vníma to ako protiprávny krok, už len preto, že príslušná komisia kultúry Zastupiteľstva PSK o tomto návrhu nerokovala.

(jj)
 

Vyberte región